Ikke engang da jeg studerte i Tromsø og snuste rundt i magasinet ( lageret) til barneavdelinga på det gamle folkebiblioteket har jeg hatt sånn tilgang på lettleste ungpikebøker fra gamle dager som nå!
La meg presentere Bokhylla.no hos nasjonalbiblioteket. I dag (25.01.2013 )tilbyr de:
Søk i 73697 aviser, 118298 bøker, 101285 fotografier, 601 filmer, 973 radioopptak og mer blir lagt til med tiden!
Jeg hadde egentlig laget denne posten 24. oktober, men glemt å lagt den ut. Så nå måtte jeg oppdatere alle tallene. De arbeider virkelig med saken. Antallet bøker var forandret med flere tusen.
Jeg har allerede gått løs på Annik Saxegaards fofatterskap ut over Inabøkene som jeg nesten kan utenat Mange av hennes bøker er nok. best egnet for dem som liker ungpikebøker fra borgelige hjem på omtrent 1950 tallet) I oktober holdt jeg på med Vi og Ellingen , som dere ser coverbildet til til høyre. Etter hvert hadde jeg lest alle bøkene av forfatteren som var digitalisert, så "brukte jeg opp" de digitaliserte bøkene av Evi Bøgenæs og nå har jeg funnet et nytt bekjenskap, Margit Ravn av samme kategori som skrev i samme tidsperiode. Det er interessant i seg selv i et sosialantropologisk lys. Dessuten er det interessant å se hvilke emner som har overlevd, og hvilke som er totalt utdatert. Det er jo egentlig samtidslitteratur for ungdom.
For tiden hjelper jeg elever med fordypningsoppgaven i norsk( tidligere særemnet men med langt friere tøyler enn da jeg var ung!) Da hender det jeg tenker at " enn om jeg kunne gjort en sammenligning av gammel og ny ungdomslitteratur istedet for det forfatterstudiet om Lars Saabye Christensen jeg gjorde til særemnet. (Jeg husker ikke helt, men jeg tror det var noen emner vi fikk velge mellompå en liste) Men så tenker jeg at det ikke nødvendigvis hadde blitt så bra for det. For de tankene jeg har om forskjeller og likheter har jeg nå, men det er ikke sikkert jeg tenkte slik da jeg var atten? Selv om jeg alltid har likt slike bøker.
Det er uansett interessant. Og kanskje kan jeg lage en voicetread om det en vakker dag. For tiden holder jeg på å lære å bruke programmet. Det er slett ikke verst. Men tilbake til bokhylla:
Jeg kan anbefale billedbøker på Ipad, teskjekjerringa for eksempel. Bokhylla tilbyr bøker av norske forfattere levert til norske IP-adresser.
Sjekk den ut selv, det finnes sikkert et eller annet for alle og enhver, akkurat som i andre bibliotek:-)
Jeg har blitt godvenn med bokhylla på nasjonalbiblioteket. Jeg har gått løs på Anne Cath Vestly sine bøker som ikke ligger innlest på spotify, men fint med tips om andre forfattere som jeg nok også kan få lyst å lese:D Jeg har blitt så godvenn at jeg fant ut at jeg måtte ha et nettbrett for å gjøre lesinga enklere :)Ha en fin, fin helg :)
SvarSlett